Visustaulu numeroilla on hyvä ajonäön tutkimukseen

Kuomedista saatavat suomalaisen silmälääkäri Lea Hyvärisen kehittämät LEA-taulut ovat luotettavia CE-merkittyjä näöntutkimustauluja, joita on saatavana niin lähinäön kuin kaukonäön tutkimusta varten.

LEA-taulujen LEA kuviot soveltuvat hyvin lapsille ja numerot aikuisen näöntarkastukseen. Perinteinen E-taulukin on edelleen laajassa käytössä, mutta on hyvä huomioida, että E-taulu on erityisesti hajataitteisuuden mittaamisessa epätarkka.

Aikuisten näöntarkkuuden mittaus on usein osa ajoterveyden tutkimusta ja Traficomin ohjeistuksen mukaisesti ajonäöntarkkuus tutkitaan ilman laseja tai potilaan normaalisti käyttämien silmälasien kanssa näkötaulussa ilmoitetulla etäisyydellä olevalla hyväksytyllä näkötaululla, hyvässä valaistuksessa ja ilman häikäisevää vastavaloa. Ajokorttilainsäädännössä ei määritellä näkötaulun testikuviota eli optotyyppiä, mutta visustaulu numeroilla on hyvä ajonäön tutkimukseen, myös Landolt C-kuvio soveltuu aikuisen tutkimukseen.

Yleisesti näkötestitaulun tulisi olla lähellä ikkunatonta seinää ja lisävalon lähde sijoitettuna testitaulun viereen alle metrin etäisyydelle. Tutkimus on tehtävä aina oikealta etäisyydeltä – kaukonäkötestit 3/4/5m ja lähinäkötesti 40cm.

Kuomedista on saatavana myös valokaappiin asennettavia LEA -näöntutkimustauluja. LEA-testillä ja valokaapilla on helppo luoda näöntarkastukseen vakioidut olosuhteet.

Tutustu näöntutkimustauluihin täältä.

 

Lue lisää ajoterveyden arvioinnista: https://www.traficom.fi/fi/saadokset/ajoterveyden-arviointiohjeet-terveydenhuollon-ammattilaisille

Ajankohtaista